петък, 29 юли 2011 г.

Ендорфин - хормон на щастието

„Ендорфините са невротрансмитери, които се произвеждат в мозъка и които служат за намаляване на болката“ - това е сериозното определение за смешно нещо, а именно – доброто настроение.

Благодарение на тях се чувстваме добре, щастливи, усмихнати и хвърчащи. Когато обаче ендорфините липсват, идват лошото настроение, нацупената физиономия и мрънкането, които, съгласете се, никак не са приятни.
За това – ето ви десет неща, които помагат на мозъка да отдели ендорфини и които ще върнат удоволствието от живота.

Яжте люти чушлета

Феновете на лютото казват, че са като пристрастени. И нищо чудно. Когато ядете люто, езикът ви изпитва болка, мозъкът отделя веднага ендорфини, за да го успокои и в крайна сметка се оказвате щастливи, доволни и леко подлютени.

Ендорфинен фактор: от 1 до 3, в зависимост от издръжливостта ви на люто.

Мислете положително

За силата на мисълта е писано много. Йогите го използват при медитация, а на някои хора им е вродено да виждат само в розово.

Да сте виждали сърдит йога? И ние не сме. Така че – опитайте се да погледнете от положителната страна на всяко нещо и обръщайте внимание само на позитивното.

Няма да усетите кога сте се отпуснали и отново харесвате живота.

Ендорфинен фактор: 2

Правете упражнения

Това ни е единият любим начин за набавяне на ендорфини. Тичайте, скачайте, състезавайте се – всичко това ще ви помогне да се чувствате и да изглеждате прекрасно.

Лекарите все още спорят коя е причината физическото натоварване да стимулира производството на тези вещества – дали състезателния елемент, напрежението в мускулите или разсейването от проблемите, но това всъщност няма никакво значение.

Важното е, че работи, така че – започвайте.

Ендорфинен фактор: от 2 до 4, зависи от интензивността и продължителността на тренировката

Доставете си оргазъм

А това е другият ни любим начин. Перфектното средство за стимулиране на производството на ендорфини.

Без значение с кого, как и колко време – сексът е доказано средство за подобряване на настроението. Все пак, вземете предпазни мерки.

Ендорфинен фактор: 5 (максимален)

Срещнете се с изкуството

Изложба, опера, театър или хубав филм също помагат за отделянето на ендорфини. Важното е, разбира се, да харесвате въпросното изкуство, за да ви достави то удоволствие.

Ендорфинен фактор: 2, освен ако филмът, постановката или музиката не извикат сълзи в очите ви. Тогава факторът е 3.

Акупунктура

Специалистите в тази източна практика наистина могат да направят чудеса с вас и здравето ви. Има сведения, че с акупунктура може да се лекуват дори сериозни болести като диабет.

Ние няма да залагаме толкова много на малките иглички, но за връщане на доброто настроение те са безценни.

Още повече, че самия процес на слагане на иглите действа много отпускащо.

Ендорфинен фактор: 3

Шоколад

Надявахте се да го кажем, нали. Шоколадът има чудесното свойство да кара мозъка да отделя ендорфини и да връща блажената усмивка на лицата ни.

И за да не се тревожите за фигурата си, хапнете само едно блокче шоколад и го смучете докато се стопи. Ефектът е същият като от цял шоколад.
Ендорфинен фактор: 1 – но толкова сладко

Страх

Да, да. „Страхуването“ също помага на отделянето на ендорфини. Разбира се, не ви караме да влизате в ситуации, които могат да завършват зле, а просто да гледате някой потресаващ трилър.

Другият вариант е да се отдадете на екстремни спортове, които повишават не само ендорфините, но и адреналина, кръвообращението, всичко повишават.

Ендорфинен фактор: от 3 до 5, взависимост от личната ви граница на страх

Слънце

Няма как без него. Слънцето е радост за организма. Не го лишавайте от това, но вземете необходимите предпазни мерки.

Дори да нямате време за плаж, само влизащата през прозорците светлина ще подобри настроението, така че – дръпнете завесите и се наслаждавайте на лятото.

Ендорфинен фактор: 2

Смях

Вицове, комедии, луди приятели – смейте се до припадък. Няма по-добро средство за оправяне на настроението.

Ендорфинен фактор: 2 до 3.


Моята майка казва: „Очакваната шега вече не е шега!” и е права /майките са винаги прави по дефолт/.

Затова аз ще говоря сериозно:

Вчера си купих женско списание и там прочетох следната статийка със заглавие “Машина измерва смеха”. Японски университетски преподавател изобрети апарат за измерване силата на смеха. Освен тава съоръжението може да определи дали смехът е искрен, престорен или подигравателен.
„Веднага след като мозъкът открие нещо смешно, диафрагмата се задвижва” – обяснява теорията си Йоджи Кимура, експерт в университета “Кансай” в Осака – Япония. Като поставил датчици в областта на корема у доброволци, Кимура изследвал движенията на диафрагмата и мускулите. За да измерва и сравнява смехът на изследваните ученият създал и нова мерна единица – ah, за да класифицира смеха. Заключението е, че детският смях е най-спонтанен – 10 мерни единици ah в секунда, което е два пъти повече, отколкото смехът на възрастните.

За полезността на смеха говорят и психолози, невролози, социолози, философи и т.н. – тази физиологическа функция, която е присъща само на човека. Той кара човек да се чувства добре и се смята от медицината в цял свят за най-доброто лекарство.

Вече са проведени не едно и две научни изследвания за доказване научно ефекта на смеха. При смях, тялото се намира в състояние на положителен стрес, който кара имунната система да реагира по-бързо и ефективно. От там се увеличава броят и енергийното ниво на клетките. Това пък води до сваляне на кръвното налягане и укрепване на имунната система и психическото здраве.

Нека да споменем накратко основните области, за които смехът пряко помага:

- Намаляване на напрежението: смехът е един от най-силните антистрес способи. При смях се разширяват кръвоносните съдове и се изпраща повече кръв из цялото тяло и се отпускат мускулите. Освен това, смехът намалява нивото на стресовите хормони епинеприн и кортизол.

- Засилване на имунната система: Т-клетките, които се борят с инфекциите, стават по-активни, когато човек се смее. Смехът увеличава и имуноглобин А и Б, като първият се грижи за дихателния тракт и защитава от вируси, бактерии и други микроорганизми, а имуноглобин Б създава антитела, които атакуват нефункционалните клетки.

- Помага за психическото здраве: особено при хора, които страдат от безпокойство, депресия, нервни сривове и безсъние. Освен това, спомага за безвредното изкарване на стаяваните отрицателни емоции. Затова можем да го приемем за пречистващ душата. Тук трябва да напомня, че ако ви се е случило нещо неприятно, то най-добре гледайте комедия за да можете чрез смеха да изкарате навън отрицателните чувства – в противен случай, тяхното задържане може да ви създаде здравословни проблеми.

- Добро физическо упражнение: при смях се вдишва повече кислород и затова човек се чувства по-ободрен. Силният смях засилва диафрагмата и коремните мускули, раздвижва гърба и краката. Изследователи са открили, че една минута смях е равна на 10 мин. тичане на уред в зала. Това означава, че смехът стимулира сърдечната дейност и кръвообращението, както всяко друго стандартно аеробно упражнение. Смехът е полезен и за по-възрастни хора и хора с нарушени двигателни способности.

- Полезен за сърцето: смехът помага за контролиране на кръвното налягане. Доказано е, че след 10 мин. смях кръвното пада с 10-20 мм. Смехът помага за овладяване на сърдечни болести, тъй като подобрява кръвообращението и снабдяването с кислород на сърдечните мускули. Това също води до по-малка възможност за запушване на кръвоносните съдове.

- Болкоуспокояващо: смехът вдига нивата на ендорфините в нашето тяло, които са естествените болкоуспокояващи. Тези ендорфини помагат и при хора, страдащи от артрит и мускулни спазми. Предполага се, че смехът помага и при мигрена и главоболие от напрежение.

- Помага при бронхит и астма: смехът се смята за добро упражнение за подобряване работата на белите дробове и повишаване наситеността с кислород на кръвта. Понякога при смях може да се задавим или закашляме, но това всъщност пречиства дихателния тракт от полипи.

- Запазване на младостта: смехът засилва лицевите мускули и подобрява изражението на лицето. При смях лицето се зачервява поради притока на кръв, а това подхранва кожата на лицето и я кара да блести.

- Отслабване: това е така, защото при него се произвежда енергия. Разбира се, неговият ефект няма да е същия като спортуване на уреди или тичане и каране на колело, но ако се смеете високо от сърце само 10 минути на ден, то изгаряте 10-40 ккал, което е енергията от блокче шоколад. Ако правите това всеки ден, си осигурявате отслабване с 2 кг за цялата година.

Много учени и ентусиасти проповядват смехотерапията като отличен помощник за разрешаването на много проблеми. Тяхният девиз е "Смейте се заедно без причина за здрав живот!". По цял свят се отварят смехоклубове, които провеждат смехотерапия, състояща се в предизвикване на смях без шеги, съчетан с дихателни и физически упражнения. За конкретните оплаквания трябва да се консултирате с лекар за да се види, дали смехотерапията е подходяща.

Ако смехът по-скоро липсва от вашето ежедневие, то ето няколко съвета, как да си набавите повече смях: помислете, какво ви забавлява и го правете по-често; заобиколете се с весели хора и бъдете с тях възможно по-често; развийте собственото си чувство за хумор, разбира се, не за сметка на други хора.

На края, попитайте се, дали днес сте се смяли добре и спрямо всичко по-горе казано, преценете, колко сте загубили. Не напразно, китайците имат поговорка: "Ако се смееш, се подмладяваш с 10 години; ако се ядосваш, ти побелява главата." Затова, моето пожелание е да имате повече поводи за здравословен смях и добро настроение!

Няма коментари:

Публикуване на коментар