четвъртък, 28 юли 2011 г.

Макароните носят усмивка, газираните напитки – депресия!?

Това, което ядем, може да оказва влияние не само на нашата фигура, но и на настроението ни. Според специалистите от ediets.com, за да повишите своето настроение, вие се нуждаете от:

• Въглехидрати - защото повишават нивото на серотонин (хормона на щастието). Търсете ги в хляба, макароните, зеленчуците и плодовете. Предпочитайте сложните въглехидрати, които съдържат по-голямо количество хранителни влакна. Те се преработват по-бавно и насищат организма за по-дълго време.
• Хормони на удоволствието – ендорфини. Търсете ги в любимите си продукти (при тяхното поглъщане хормоните на удоволствието се изработват най-активно), а също така в шоколада.
• Витамин С, който намалява отделянето на хормоните на стреса. Ще го намерите най-вече в пресните зеленчуци и плодове.
• Йод, който повишава психологическия имунитет. Съдържа се най-много в рибата и другите морски продукти. Рекордьор по съдържание на йод е черният дроб на треската (в 100 г се съдържат 370 мкг).
• Фенилаланин – аминокиселина, която забавя разпада на хормоните на удоволствието. Според диетолозите фенилаланинът действа не по-малко ефективно отколкото антидепресантите. Има го в големи количества в говеждото и пилешкото месо, рибата, бобовите растения, яйцата, изварата, млякото, ядките и доматите.

В същото време добре е да се ограничите в продуктите, които способстват за появата на стрес:
• Консерви, солени и пушени продукти, който съдържат прекомерно голямо количество сол и подправки и нарушават водно-солния баланс, увеличават артериалното налягане и засилват сухотата в устата. А това са основни симптоми на стреса.
• Черно кафе, силен чай, газирани напитки - те възбуждат и изострят емоциите, в това число и отрицателните.
• Тежка храна (мазно месо и бульони), които забавят ендокринните процеси.(а)

Няма коментари:

Публикуване на коментар