Гликемичен индекс на храните
Гликемичният индекс (ГИ) е стойност, показваща скоростта, с която определена храна се отразява на отделянето на инсулин. Гликемичният индекс на храните се измерва в условно въведени единици, като се приема, че глюкозата е с ГИ 100.
Тъй като контролът на теглото е свързан с осигуряване на стабилни нива на кръвна захар и свързания с нея инсулин, подборът на храни с по-нисък гликемичен индекс е важно умение в борбата с излишната мастна тъкан. Избирайте храни с нисък гликемичен индекс, когато включвате въглехидрати в менюто си, особено във втората половина на деня. Сутрин може да си позволявате и нещо по-калорично с по-висок ГИ. Имайте предвид, че след топлинна обработка повечето храни имат по-висок гликемичен индекс.
Прибавянето на белтъчини, мазнини, фибри, лимонов сок и оцет води до намалянето на гликемичният индекс на храната. Колкото по-малко е количеството на една храна, толкова по-малък е нейният гликемичен товар, така че дори да изберете храна с висок гликемичен индекс, контролирайте количествата.
Ето и примерна таблица с посочените стойности на гликемичния индекс на основните хранителни продукт:
Нисък (40) | Среден (40-60) | Висок (61-100) | |
Зеленчуци и бобови | Сготвени моркови 39 Зрял боб 30 Леща 29 | Консервиран боб 42-52 Зелен грах 48 Сладък картоф 51-54 Сладка царевица 55 | |
Плодове и някои варива | Ябълка, слива 38-39 Круша 37 Сушени кайсии 31 Грейпфрут 25 Череши 22 | Манго 56 Жълт банан 53 Грозде 46 Портокал 44 Праскова 42 Банан (със зелени петна) 41 Портокал 41 | Печен картоф 85 Инстантно картофено пюре 83 Пържени картофи 75 Варени картофи 73 Тиква 75 Диня 72 Ананас 66 Стафиди 64 Банан (с кафяви петна) 63 |
Хляб, зърнени храни, мюсли | Пълнозърнести спагети 37 Ечемик 25 Соя 18 | Мюсли 56 Кафяв ориз 55 Царевица 55 Овесени ядки 50-55 Пуканки 55 Жито 54 Ръжен хляб 50 Макарони 45 Бели спагети 43 Трици 42 | Бял ориз 92 Франзела 90 Безглутенов хляб 90 Cheerios, Cornflakes 82-89 Donut 76 Вафла 76 Бял хляб 70-72 Кроасан 67 Кускус 65 Кифла 62 Пълнозърнест Хляб 62 |
Млечни продукти | Мляко 34 Нискомасл. плодово кис. мл. 33 Обезмаслено мляко 32 Нискомасл. кис. мляко с изкуствени подсладители 14 | Сладолед 61 | |
Сладки и снаксове | Фъстъци 15 | Шоколад 49 Пуканки 55 Протеинов бар 57 | Желирани бонбони 80 Оризов сладкиш 77 Сухари, грахам 74 |
Напитки | Pepsi Light 0 Cola Light 0 | Сок от портокал 52 Сок от грейпфрут 48 Сок от ананас 46 Сок от ябълка 41 | Coca Cola 63 |
Захари | Фруктоза 22 | Лактоза 46 | Малтодекстрин 105 Глюкоза 100 Пчелен мед 88 Кристална захар (сакроза) 65 |
Въпреки всичко казано дотук, гликемичният индекс не е напълно достатъчен за цялостна оценка на хранителните качества на продукта. Освен него трябва да се следи и процентното съдържание на въглехидрати в хранителния продукт. Гликемичният отговор (нивата на кръвна захар) още зависи от:
- стомашното изпразване;
- чревната абсорбция;
- индивидуалния инсулинов отговор;
- комбинацията от консумираните храни.
Няма коментари:
Публикуване на коментар