четвъртък, 4 август 2011 г.

Многобройните проучвания през последните две десетилетия показаха на изследователите, че различните въглехидратни храни притежават различна способност да повишават постпрандиалната (след нахранване) кръвна захар.
Опитът за подреждане и(степенуване) на богатите на въглехидрати храни, в зависимост от това как и колко дълго те влияят върху нивото на кръвната захар, създаде понятието “гликемичен индекс“ (гликемичен отговор) на храните.

Гликемичният индекс измерва това до каква степен кръвната глюкоза се покачва след прием на богата на въглехидрати храни.
В голяма част от проучванията, като база за сравнение (= 100) бе използвана простата захар - глюкоза. Захарта не се нуждае от време за разграждане в тънките черва и поради това се абсорбира (навлиза) в кръвообращението почти веднага след консумацията. Нивото на кръвната ггюкоза се повишава “скача“бързо и много рязко.
Гликемичният отговор на 300 триста/ вида богати на прости и сложни въглехидрати храни се сравни с този на захарта - глюкоза. С помощта на сложни изследвания и математически изчисления, учените степенуваха храните в зависимост от способността им да покачват нивото на кръвната глюкоза след нахранване.
Натрупаните познания в областта осъвремениха диетичните препоръки при хората с диабет.
Диабетиците и хората с наднормено тегло трябва да избягват нездравословните, подсладени с кристална захар и богати на наситени мазнини храни (готови рафинирани тестени и сладки изделия, бисквити, вафли и т.н). Много от тези храни не съдържат водноразтворими фибри, имат висок гликемичен индекс и много калории!
Много по-добре е любителите на сладкия вкус да приготвят домашни десерти, които трябва да отговарят на условията: намалено съдържание на наситени мазнини и калории; използване на съставки, богати на фибри и с нисък гликемичен индекс(пълнозърнесто брашно, свежи плодове, овесени ядки, соя) изкуствен подсладител.
Безакохолните напитки, подсладени със захар (нормална Кока-кола, Фанта, Швепс, Спрайт и т.н), имат висок гликемичен индекс. Поради течната форма, съдържащата се в тях захар постъпва с голяма скорост в кръвта. Да се използват само в случай на хипогликемия! През останалото време, диабетиците да избират “лайт“ вариантите, които са подсладени с изкуствени подсладители.
Хората с диабет не трябва да използват кристална захар за подслаждане на компоти, конфитюри, мляко, млечни кремове и десерти, мюсли, топли и студени напитки. За целта се препоръчват изкуствени подсладители.
Класация на въглехидратните храни според техния гликемичен отговор при сравняването им с простата захар глюкоза.
Висок гликемичен индекс = от 100 до 60
Глюкоза 100
Бял ориз 92
Франзела 90
Безглутенов хляб 90
Пчелен мед 88
Печени картофи 85
Корн флейкс 84
Инстантно
картофено пюре 83
Тиква 75
Пържени картофи 75
Варени картофи 73
Диня 72
Бял хляб 70-72
Кроасан 67
Кристална захар 65
Кускус 65
Стафиди 64
Банан
(с кафяви петна) 63
Пълнозърнест
хляб 62
Среден гликемичен индекс = от 60 до 40
Пролетни картофи 57
Мюсли 56
Кафяв ориз 55
Царевица 55
Овесени ядки 55
Пуканки 55
Жито 54
Банан, жълт 53
Сок от портокал 52
Шоколад,
недиабетичен 49
Грозде 46
Сок от ананас 46
Макарони 45
Спагети, бели 43
Банан
(със зелени петна) 41
Портокал 41
Сок от ябълка 41
Нисък гликемичен индекс = от 40 до 20
Спагети,
пълнозърнести 37
Ябълка 36
Мляко 34
Зрял боб 30
Соево мляко 30
Леща 29
Грейпфрут 25
Ечемик 25
Соя 18
Кои фактори определят различния гликемичен индекс на въглехидратите?
Съдържанието на водноразтворими фибри. Повечето от храните с нисък гликемичен индекс са богати на разтворими във вода растителни фибри -слизести вещества, гумата гуар, пектин и др. Водноразтворимите фибри образуват върху лигавицата на стомаха и червата гел-подобен слой. Скоростта на изпразване на стомаха и на разграждане на въглехидратите се забавя. Всмукването (постъпването) на глюкозата от храната в кръвта става по-плавно и постепенно.
Структурата на самата храна. Рафинираните, фини храни - бял хляб, бял ориз се смилат по-бързо и съответно имат по-висок гликемичен индекс от нерафинираните варианти - пълнозърнесто брашно, кафяв ориз.
Видове ориз имат различен гликемичен индекс. Проучвания показаха, че дългозърнестият ориз има по-нисък гликемичен индекс. Обратно - оризът с къси зърна се оказа с по-висок гликемичен индекс. За най-добър избор се смята дългозърнестият - кафяв ориз. За най-неудачен / късозърнестият бял ориз/.
Узрелите банани-с кафяви петна по кората, както и миналогодишните картофи имат по-висок гликемичен индекс от бананите със зелени петна или от ранните пролетни картофи.
Варивата-зрял боб, леща и соята водят до плавно повишаване на кръвната глюкоза след нахранване поради клетъчната си структура. Кулинарната обработка на храните. Плодовите нектари и сокове, както и картофеното пюре имат по-висок гликемичен индекс от целите плодове или картофи.
Пълнозърнестият хляб и печените картофи имат по-висок гликемичен индекс от пълнозърнестите спагети и варените картофи.
Гликемичният индекс на печените картофи намалява, когато те се приготвят и консумират заедно с кората /добре измити предварително/.
Готовото (инстантно) картофено пюре е с по-висок гликемичен индекс от домашно смачканите варени картофи.
Печената ябълка и термично обработените овесени ядки имат по-висок гликемичен индекс от свежата ябълка или суровите овесени ядки.
Прибавянето на готварска сол - натриев хлорид ускорява постъпването на глюкозата от въглехидратните храни в кръвта.
В заключение:
Познанията ни за гликемичния индекс на въглехидратните храни е особено полезно за планиране на диетичен режим, който цели да намали резките скокове /пикове/ на кръвната глюкоза след нахранване.
Контролирането на гликемичния индекс на въглехидратните храни е особено полезно за адаптиране на храненето към планираната физическа активност и избягване на хипогликемиите по време и след интензивно двигателно усилие и напрежение.
Какво е важно да знаят хората с диабет?
Храната е най-доброто естествено лекарство. Правилното съчетаване на храните с висок и нисък гликемичен индекс облекчава контролът на кръвната глюкоза след нахранване. А това в крайна сметка се отразява благоприятно върху гликемичния контрол през цялото денонощие.
Съветите ни:

1. Картофите и оризът е добре да се комбинират със сурови зеленчуци

2. Корн флейксът и мюслите е подходящо да се консумират заедно с пресен плод (ябълка с кората, малини, ягоди, грейпфрут)

3. Плодовите сокове не трябва да се пият на гладен стомах, освен в случаите на хипогликемия

4. Варивата (леща, зрял боб), соята и пълнозърнестите спагети са подходящи за домашната трапеза

5. Варените картофи имат по-нисък гликемичен индекс от печените

6. Домашното картофено пюре е за предпочитане пред готовия полуфабрикат

Прибавянето на малко количество растителна мазнина към салатите от варени картофи намалява техния гликемичен индекс
От различните видове ориз, най-подходящ е дългозърнестият.
Нашите препоръки са:
За да постигнете желания баланс на кръвната захар не разделяйте, а разменяйте и комбинирайте различните въглехидратни храни!
Съставете с помощта на вашия лекар или квалифициран диетинструктор индивидуален диетичен план, съобразен с двигателната ви активност и прилаганото лечение с инсулин и /или таблетки. Определете общите дневни нужди от въглехидрати и ги разпределете в основните хранения и междинните закуски!
Спазвайте си часовете за хранене всеки ден!
Самоконтролът на кръвната захар 2 часа след нахранване е ценен ориентир как се справяте с диетата!
Използвайте познанията за гликемичния индекс на храните, за да овладявате резките “скокове“ на кръвната глюкоза след нахранване, както и нежеланите “спадове“ на гладно или по време и след тежка физическа активност.
Ако се чувствате объркани и несигурни, обадете се на тел. 0899967703

д-р Красимир Шопов -хирург / бариатрична хирургия /

Няма коментари:

Публикуване на коментар