петък, 9 март 2012 г.
Хранителни стойности на лещата
Posted on 11:47 | No Comments | Етикети: Леща , Хранителни добавки
Лещата има дълга история в човечеството и се смята ,че е била консумирана още по време на новокаменната епоха.Според историците ,родина на лещата е Близкия изток.
Какво е леща ?
Лещата е едногодишно растение ,принадлежащо към семейство бобови и подобно на него се развива в шушулки ,и най-често се среща в изсушен вид.
Хранителни стойности на леща.
Независимо какъв вид точно е лещата ,тя се характеризира с богато съдържание на протеин - около 25% ,което я прави най-популярния и евтин изтоник на протеин.Освен протеини ,лещата съдържа и незаменими аминокиселини ,фибри , фолиева киселина ,витамини и минерали.
В 200 грама варена леща се съдържат около 230 калории ,които са разпределенив отношение - 20 грама протеин , 40 грама въглехидрати , 15 грама фибри ,4 грама захар и 136 грама вода.
В таблицата по-долу може да видите подробна информация на всички хранителни вещества ,които се съдържат в лещата.
Освен всички тези полезни хранителни вещества ,лещата съдържа и фибри ,които са от полза за понижаване на холестерола.Също така са полезни при нарушения в храносмилането ,като дивертикулоза и запек.Освен това ,лещата е много полезна за сърцето ,тъй като съдържащите се в нея фолиева киселина и магнезий подобряват състоянието на артериите и увеличават притока на кръв в тялото.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар