
Мазнините, които приемаме с храната, могат да влияят върху начина, по който се отнасяме един към друг, смятат учени от Калифорния.
Фотограф: Анелия Николова
Фотограф: Анелия Николова
Тяхно проучване е установило връзка между консумацията на така наречените трансмазнини и агресивното поведение. "Трансмазнини" е популярното название на вид ненаситени мазнини, съдържащи трансизомери на мастните киселини. Има ги най вече в хидрогенираните растителни масла като маргарин и други синтетични мазнини, използвани в печивата, вафлите, сладоледа, растителната сметана и още много хранителни продукти.
Някои негативни последствия от консумацията на трансмазнини са отдавна известни - тя носи рискове от сърдечно-съдови заболявания, защото предизвиква повишаване на лошия холестерол и понижаване на добрия. Това е свързано със свойството на трансмазнините да потискат усвояването на омега 3-мастни киселини от организма, за които е доказано също, че намаляват агресията.
Това кара учените да търсят връзка между употребата на трансмазнини и повишените нива на агресивност и раздразнителност. Изследвани са над 1000 души, които не страдат от хронични заболявания и не вземат лекарства. Те са наблюдавани за прояви на открита и на модифицирана агресия. Взета е под внимание също историята им по отношение на агресивното поведение в миналото, тактиките им при справяне с конфликти, както и личната им преценка за собствената им агресивност и раздразнителност.
Резултатите говорят за недвусмислена връзка между по-високия прием на трансмазнини и по-високите нива на агресивност и раздразнителност, съобщават авторите. Съотношението се запазва независимо от пола, възрастта и етническата принадлежност на изследваните. Учените твърдят също, че консумацията на трансмазнини се оказва статистически по-значим индикатор за предстоящо агресивно поведение в сравнение с други изследвани хранителни навици.
Тези данни не доказват недвусмислено, че трансмазнините причиняват агресивното поведение, признават авторите на изследването. Засега те са открили единствено корелация, тоест факта, че хората, които приемат повече такива вещества в храната си, са по-агресивни от останалите. Учените обаче изтъкват, че евентуална причинно-следствена връзка между тези явления би била лесно обяснима - човешкият мозък е съставен предимно от мазнини и затова мазнините, които приемаме с храната, имат пряко влияние върху него, а оттам и върху човешкото поведение.
Използването на синтетични трансмазнини в храните е забранено в някои градове в САЩ, както и в Дания и Швейцария. Подобна забрана се обсъжда от години и в Европейския съюз, но засега въвеждането й не е насрочено.
Няма коментари:
Публикуване на коментар