четвъртък, 5 април 2012 г.

Изневярата с момиче е допустима според момчетата

Изневярата с момиче е допустима според момчетата
© снимка: sxc.hu  
Половината мъже биха простили на приятелките си изневярата ако става въпрос за друга жена, според ново изследване. Жените обаче е по-малко вероятно да простят и да забравят, ако приятелят им е бил с друг мъж, според изследване на Университета на Тексас в Остин.

Изследователите включили 718 колежани, които трябвало да си представят дългогодишна връзка и какви биха били реакциите им при няколко различни сценария за изневяра. Установено било, че като цяло 50% от мъжете по всяка вероятност биха продължили връзката с жена, която е имала забежка с друга жена, докато 22% заявяват, че биха могли да простят прегрешение с друг мъж. При жените резултатите са точно обратните. Ако приятелят е изневерил с друга жена, 28% твърдят, че биха го задържали до себе си, но едва 21% биха простили прегрешение с друг мъж, посочва БГНЕС.

Изследването заключава, че реакциите на участниците в него са базирани на основни инстинкти, свързани с ревността. „Активира се устойчив механизъм на ревност при мъжете и при жените от различен тип ориентири - тези, които застрашават бащинството при мъжете и тези, които заплашват с изоставяне при жените”, според Джейми Конфър, водещ автор на изследването и кандидат за доктор по еволюционна психология.

Изследователите питали участниците за техния реален опит с изневярата. Тогава отново мъжете се оказвали по-малко толерантни от жените.

Няма коментари:

Публикуване на коментар