вторник, 24 април 2012 г.

Забранени храни преди лягане


Ако имате слабостта да хапвате обилно на вечеря, а преди да си легнете похапнете още нещо, трябва да знаете, че това е доста вредно. Докато организмът е млад, той може да се справи с този обилен прием на хранителни вещества вечер, но с течение на годините ще започне доста да ви личи. С други думи ще натрупате излишни килограми.
По правило закуската е най-обилното хранене, а вечерята трябва да е малка и лека. Преди лягане човек не бива да изкушава да похапва, каквито и да е тежки храни.
Напълно противопоказно е консумирането на тежка и мазна храна преди сън. Изключете кашкавалът и маслото, защото те съдържат много мазнини, които ще се задържат дълго време в организма.
Пикантната храна може да предизвика физическо неразположение, особено при хора, които страдат от киселини. Лютото повишава отделянето на ендорфини, след което човек ще заспи трудно.
Натуралният шоколад и още доста сладки изделия съдържат кофеин, което ще усили активността на нервната система. Газираните и алкохолни напитки също не се отразяват добре.
Пържоли и ястия от червено месо не бива да се ядат преди лягане, защото храносмилането ни много трудно ги обработва. Яжте ги поне три часа преди да си легнете. Заменете червеното месо с пилешка пържола без кожа.
Вафли, крекери и подобни изделия също не са препоръчителни. Заменете ги с малко ядки или парче немазно сирене.
Много от нас имат навик да гледат филм, похапвайки чипс и пуканки. Този навик трябва да се замени с хапването на по-леки и лесно усвоими продукти.
Морските дарове, зеленчуците и плодовете се разграждат за един час. Те са напълно подходящи и за по-късна вечеря, защото се усвояват бързо.
Бъдете внимателни с късните хранения. Освен, че ще навредят на фигурата ви, те са причина за лош сън и непълноценна почивка. Все пак през нощта трябва да почивате не само вие, но и вашият стомах. Ако го претоварите обаче, той ще работи цяла нощ. Резултатът на следващия ден е събуждане с умора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар