събота, 30 юли 2011 г.

АРГИНИН (Arginine, Arg, R)


Същност и разпространение. Аргининът e α-аминокиселина, една от двадесетте най-често срещани в природата. За възрастните е заменима, но за малките деца – незаменима съставка. Растителните продукти, по-богати на аргинин, са най-вече соята и соевите продукти. По-голямо количество от него има и в ядките и семената, такива като фъстъци, лешници, орехи, слънчогледово семе, сусам и др. Умерено богати са и храни като жито и пълнозърнест хляб, кафяв ориз, царевица, орехи, месо, млечни продукти, какао (шоколад) и др.
Общо действие. Аргининът участва в изграждането различните тъкани и органи, особено на мускулатурата. Поддържа азотния баланс (и образуването на медиатора азотен монооксид), като увеличава енергията и издръжливостта; Необходим е за нормалното фунциониране на хипофизната и задстомашната жлеза, като стимулира освобождаването на техните хормони (разстежен хормон от хипофизата и инсулин и глюкагон от панкреаса). Участва и репродуктивни функции, особено в мъжките и подобрява ерекцията. Намалява времето за заздравяването на рани и е особено важен след счупвания на кости и други травми. Чрез участието си в т.нар. орнитинов цикъл, неутрализира амоняка, който се образува при дезаминирането на аминокиселините, чрез образуване на урея. Подсилва имунната система срещу някои инфекции и тумори и намалява натрупването на излишни мазнини и холестерол, като предпазва от сърдечно-съдови заболявания.
Разновидности. Освен като свободна аминокиселина (база), използват се неговата хидрохлоридна и алфа-кетоглутарова сол. Последната се счита за най-добре действаща съвременна форма.
Дози. Като суплемент аргинин се приема от 1 до 10 и повече грама дневно. Хората с нарушена сърдечна функция и болести ан жлезите с вътрешна секреция обаче трябва да се консултират с лекар, преди да приемат аргинин. Поради това, че безопасни дневни дози за прием на аргинин като суплемент все още не са установени, вземайте ниска доза една седмица, отбележете положителните и отрицателните ефекти и след това увеличавайте дозата, докато положителните ефекти са максимални, а отрицателните - минимални.
Странични ефекти. При приемане на свръхдоза е възможно да се появат диария, обща слабост и гадене. Продължителният висок прием може да доведе до задебеляване на кожата и загрубяване на гласа; едностранчивият прием при недоимък на лизин и други важни аминокиселини, е възможно да намали съпротивляемостта на организма към вирусите на херпеса.
Съчетания. Ефектът му се усилва от орнитин, а някои от страничните му действия се балансират добре от лизина. С особено внимание трябва да приемате аргинин, ако вземате следните лекарства: ибупрофен, органични нитрати, силденафил цитрат (виагра). Ако взимате йохимбин, трябва да знаете, че аргининът усилва действието му.

Няма коментари:

Публикуване на коментар