събота, 30 юли 2011 г.

Ден след ден в превюто на имейл клиента стоят имена, чиято слава е точно толкова голяма, колкото незнанието какво представляват. Виагра, сиалис, левитра… За какво всъщност иде реч? Защо тези медикаменти носят на създателите милиарди долари годишен приход (в България закупената през миналата година виагра е на стойност 4.5 милиона лева.)? Отговорът е прост - те помагат на мъжете, оказали се в деликатна ситуация, носеща научното наименование


Еректилна дисфункция

Това е състояние, при което мъжкият индивид не може да получи или продължително да задържи задоволителна по сила ерекция. По обясними причини мащабът на проблема не може да се определи с абсолютна точност, ала се допуска, че всеки 10-и мъж в Англия и около 30 милиона американци са познали в един или друг момент от живота си неспособността да извършат сексуален акт. За това свидетелстват и огромните продажби на виагра и сходните препарати.

Причинителите на еректилната дисфункция са няколко. Сред тях най-разпространени са затлъстяването, диабетът, липсата на двигателна активност, тютюнопушенето, пристрастяването към наркотици или алкохол и дори... карането на велосипед. Всички тези причини са физиологични, а не психологически. Често обаче се срещат и такива, предизвикани от преумора и стрес. Лекарите споделят, че разликата между двата вида причинители може да се установи по наличието на нощни ерекции. Ако я има, причината е психологическа. Реално клиничните изследвания показват, че по-добрият начин на живот влияе съществено на сексуалността. За лекарите да живеем добре означава да се движим повече, да се храним здравословно, да си почиваме и спим достатъчно, да откажем цигарите и алкохола. Особено цигарите. Неотдавна направено проучване показва, че еректилна дисфункция при пушачите се среща два пъти по-често (J Urology 2007;177:241).

Съвсем скорошно изследване (J Royal Soc Interface, doi: 10.1098/rsif.2007.0221), извършено от учени в Бостънския университет, САЩ, разглежда проблема от чисто механична гледна точка и установява, че еректилна дисфункция може да се предизвика и от натиска на стените на вагината върху пениса. Тези резултати поразително добре се съотнасят с древното източно учение Кама сутра, според което съвместимостта на партньорите зависи и от размерите на половите им органи. Експериментите пък са проведени по 200-годишния модел за измерване на налягане в колона, предложен от известния швейцарски математик Леонард Ойлер. По този начин някой може да има проблеми с един партньор, които напълно изчезват с друг.

Фармацевтично решение на проблема

предлагат няколко препарата - Sildenafil (търговско название - виагра), Vardenafil (левитра) и Tadalafil (сиалис).

Всички те работят по един и същ начин. Пенисът съдържа две разположени по дължината му камери, наречени corpora cavernosa, в които има гладки мускули. Ерекция се получава, когато мускулите се отпуснат (обратно на очакваното) и позволят на кръвта да нахлуе в двете камери. Това става вследствие на стимулация - физическа или психическа - която води до отделяне на азотен оксид (NO), който на свой ред увеличава синтеза на ензима, отпускащ мускулите (cyclic guanosine monophosphate, cGMP). Ерекцията се прекратява от друг ензим, който спира действието на cGMP в corpora cavernosa. Той се нарича фосфодиестераза 5 (Phosphodiesterase type 5, PDE5) и е обектът на действие на виаграта и сходните препарати. Реално те се наричат PDE5 инхибитори, защото възпрепятстват действието на ензима, удължавайки по този начин ерекцията.

PDE5 инхибиторите не са напълно безопасни лекарства, въпреки че са одобрени за ползване дори в САЩ. Те имат поредица

Странични ефекти

като главоболие, гадене, диария и зрителна дисфункция, при която предметите стават синьо-зелени и ярки. Тези ефекти не са опасни. Сериозен риск обаче има в случаите на предозиране, когато е възможно ерекцията да продължи много часове. Явлението се нарича приапизъм и може да предизвика хронични вътрешни увреждания на пениса, водещи до перманентна импотентност. Препоръчва се незабавна медицинска намеса, ако ерекцията продължи повече от 4 часа.

Заплаха за здравето и живота крие и взимането на PDE5 инхибитори от хора, които приемат лекарства, отделящи азотен оксид (NO) в кръвната плазма. Това води до разширяване на кръвоносните съдове и съответно понижаване на кръвното налягане. Виаграта и сходните препарати са източник на азотен оксид и комбинирането им с други такива може да доведе до твърде сериозни последици. Спомнете си чудесния филм "Невъзможно твой" и мъките на Джак Никълсън да признае пред далеч по-младия лекар (Киану Рийвс), че е приемал виагра, преди да получи инфаркт. Това всъщност може би спаси живота на героя му.

В България едно хапче виагра от 50 мг струва около 25 лв. Теоретично се продава само с рецепта, но на практика не е така. Левитрата, която започва да действа само 15 минути след приема (на виаграта й трябва час), струва около 16 лв. хапчето. Тъй като има различни разфасовки, преди мъжът да пристъпи към избор, трябва да се посъветва с лекар. Не е толкова страшно - през 1999 г. в САЩ лекарска консултация по въпроса са имали над милион и половина представители на силния пол. Пък и 20% от мъжете между 50 и 54 години познават еректилната дисфункция. Един толкова разпространен проблем не може да бъде повод за срам. Особено когато в повечето случаи се дължи на натрупан стрес и умора - все пак според общоприетите схващания за мъжа е важно да успее в професията си. И тук идва иронията: колкото повече усилия полага "да успее", толкова повече се уморява и не успява другаде.

Може да се обърнем и към народната медицина, закупувайки българския препарат трибестан. Той е извлек от билката бабини зъби (Tribulus Terrestris) и струва едва около 50 стотинки за таблетка. Действието му е кумулативно, т.е. действа с натрупване, но без странични ефекти. Факт е обаче, че механизмът му на действие не е напълно изучен, а клинични изследвания са извършвани само в България. Сякаш е най-добре просто да се погрижим за здравето си - физическото и психическото. Така и така здравето е неотделима и твърде съществена част от "успешния" и щастлив живот, нали?

източник: http://capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар