вторник, 15 ноември 2011 г.

публикувано: 1 Фев 2005
последна промяна: 21 Дек 2010
Хромът е един от жизненоважните за организма ни микроелементи. Когато се приема в достатъчни количества, хромът увеличава анаболния ефект на инсулина, като значително повишава скоростта на усвояване на глюкозата.

Основно физиологично въздействие

Когато се приема в достатъчни количества, хромът увеличава анаболния ефект на инсулина, като значително повишава скоростта на усвояване на глюкозата.
Ако консумирате умерено или ниско количество въглехидрати, запасете се с инсулин. Така дори и да сте на ВМ-НВД, ще имате достатъчно активен инсулин, гарантиращ растеж. 

Какви са оптималните дози?

Макар да няма единно становище за точните дози, текущите препоръки за приема на хром са 25 микрограма за жени и 35 микрограма за мъже, а за трениращи интензивно културисти дозата може леко да се завиши.

Възможни вредни/странични въздействия 

Когато се приема в посочените горе дози, хромът не е токсичен. Но тъй като регулира глюкозния метаболизъм, диабетиците трябва да са особено внимателни към него.
Ако имате проблеми с кръвната захар, най-добре се посъветвайте с лекар, преди да започнете употребата на хром.
Не превишавайте споменатите дози - в по-големи количества хромът става токсичен и може да причини тежки отравяния, включително и хронична бъбречна недостатъчност, увреждания на черния дроб, както и рабдомиолиза - разкъсване на мускулните клетки и изливане на съдържанието им в кръвта.

Кои препарати са основен източник на хром?

Хромът се включва и в състава на някои препарати, имащи за цел подпомагане както покачването на мускулна маса, така и топенето на мазнини. Именно затова се включва в състава на препаратите за "заякване", както и на тези за "изчистване".
Обикновено хромът се включва в препаратите под формата на две химични съединения: хром пиколинат и хром никотинат. Понеже е необходим в много малки количества, той се включва в състава на някои комплексни препарати за маса или за релеф.
По-често се употребява в препаратите за топене на мазнините. Препаратите са на таблетки или в течен вид, за орална употреба.

Допълнителни физиологични въздействия на хрома

Хромът значително намалява "лошия холестерол" и триглециридите в кръвта, повишава нивото на "добрия холестерол" в кръвта и понижава риска от атеросклероза (втвърдяване на кръвоносните съдове, предизвикано от холестерола).
Той подпомага и процеса на изгаряне на мазнини. Според последните изследвания хромът дори забавя процеса на стареене.

Кои храните съдържат хром в най-голямо количество?

Най-добрият източник на хром е бирената мая. Богати на хром са и царевицата, пшеничните зародиши и трици, ябълките, доматите, картофите и цвеклото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар