петък, 6 април 2012 г.

Здраве
12:11
22.02.12

Мъжете да избягват люто и алкохол

автор(и): Диана Тенчева, прочитания: 8263, коментари: 0
Най-добрият съвет, който може да се даде на мъжете, е още при първия симптом за проблем с уринирането да отидат на специалист. Това заяви пред “Труд” урологът д-р Дичо Калоянов, който дълги години е работил във Военномедицинската академия в София. Според него оплакванията от простатата при всеки протичат индивидуално, затова трудно могат да се дадат общи препоръки.
При повече от половината от представителите на силния пол над 50 г. се среща доброкачественото увеличаване на простатата (или т. нар. хиперплазия). “На тях мога да препоръчам да не товарят жлезата със сериозен прием на пикантни, дразнещи храни и да не се злоупотребява с алкохола! Най-вече концентрирания, защото част от него се излъчва и чрез клетките на простатата”, заяви д-р Калоянов. И добави: “А всички мъже съветвам да се движат, колкото могат - да се разхождат, а още по-добре е, ако намират време за спорт.” По този начин се стопира началото на доброкачествената хиперплазия. На въпрос по колко време на ден да се отделя за двигателна активност, д-р Калоянов отговори: “Индивидуално е. Зависи дали мъжът има съпътстващи заболявания, дали е с ограничена подвижност и т. н.” Много важно е обаче, дори цял ден човек да прекарва на бюрото, от време на време да става за 10-ина мин на всеки 2-3 часа и да се разхожда в залата.
“Комбинацията между много топли храни и доста студени течности, включително и газирани напитки, води до усложняване на симптоматиката при увеличена простата”, добави докторът. Ако застрашените мъже не се съобразят с предупреждението му, може да се стигне до блокиране на уринирането, особено при по-възрастните.
А какво е въздействието на цигарите върху този орган?
“Пушенето има вредно действие върху всичко в организма - заради токсичността на никотина.” Директно отношение на цигарите към простатата не може да се посочи. Изключение са заклетите пушачи, които вече са с натрупана никотинова интоксикация. Д-р Калоянов припомни, че има медикаменти със страничен ефект от смущения в уринирането. Още повече че при начално доброкачествено увеличение на жлезата вече има нарушения на тази функция. “Антидепресантите засилват оплакването, особено ако се дават в по-големи дози и при по-продължителен прием”, каза още д-р Калоянов. За съжаление практиката му показва, че все по-млади биват застигнати от простатити (смущения в уринирането).
“Преди години те се откриваха при трима на 1000 мъже до 45 г., показваше американско проучване. А по данни на Европейската урологична асоциация вече се говори за 20% от мъжете до 50 г., което е много стряскащо”, завърши докторът.

Бирата може да помогне

Бирата намалява риска от рак на гърдата и на простатната жлеза. Това показват резултати от немско изследване, извършено от учените от онкологичния център в Хайделберг.
Те установили, че в пивото има молекула, която помага за предпазване от двата вида карцином. Става дума за веществото ксантохумол, което се съдържа в хмела. Установено е, че то блокира прекомерната активност на тестостерона и естрогена. Предотвратява също освобождаването на протеина PSA, който стимулира развитието на рак на простатата. От дълго време специалистите знаеха, че веществото от хмела помага за блокирането на естрогена. Но за първи път установяват, че такова е въздействието му и върху тестостерона.

Практични съвети

- Орехите помагат срещу рак на простатата, съобщи неотдавна британският вестник “Дейли телеграф”. Учените от университета “Дейвис” в Калифорния открили чрез опити с мишки, че хапването на голямо количество орехови ядки забавя нарастването на раковите клетки при рака на простатната жлеза. Според специалистите благотворното действие се дължи на свойството на орехите да намаляват нивата на пептид, наречен ендотелин. При хората с рак на простатата се наблюдават повишени нива на този пептид. По тази причина, макар рискът от тумор да зависи от наследствената предразположеност, заболяването е свързано и с начина на хране. Именно той е виновен за близо 30% от случаите на рак в Европа и САЩ, показват изследвания. Ако 40-45% от енергийната стойност на храната се набавя чрез мазнини, се покачва рискът от рак на гърдата, на панкреаса, на простатата и на белия дроб. Затова диетата на Дюкан например може да е опасна.
- Някои билки помагат на пациенти с проблем с простата, но ако те нямат възпаления или инфекции. В тези случаи уринирането се подобрява. Но категорично няма медикаменти, които да предотвратят нарастването на органа, подчертаха уролози. Според тях съществуват нови препарати, които до известна степен осигуряват този ефект, но пък намаляват нивото на тестостерона. А така се отключват проблеми с ерекцията, т. е. преди приемането на каквито и да е продукти да се търси консултация със специалист.
- Да се има предвид, че след като при уриниране струята става все по-слаба, впоследствие пикочният мехур започва да се пълни с различни количества остатъчна урина. В екстремни случаи може да достигне до 1,5-2 литра, затова се наблюдава и изпускане.
Д-Р ДИЧО КАЛОЯНОВ
Специалист по урология, дългогодишен кадър на ВМА

Няма коментари:

Публикуване на коментар