петък, 6 април 2012 г.

Чесън за повече тестостерон?

На всеки един от нас бабите и дядовците са казвали колко е полезен чесънът, но едва ли са знаели какви точно свойства притежава. Аз лично, както и много от вас предполагам,  напълно съм изключил този зеленчук от менюто си.

В някои краища на света чесънът е наричан още „воняща роза“  и според последните проучвания доказано повишава нивата на тестостерона, ключов хормон в разтежа на мускулите. Също така има и още една интересна допълнителна полза в увеличаването на тестостерона – понижава нивата на кортизола.



Кортизолът е катаболен хормон, който се конкурира с тестостерона в мускулните клетки. Съответно по-високите нива на кортизол довеждат до загуба на мускулна маса. Тъй като чесънът потиска производството на кортизол  и от друга страна стимулира тестостерона, в организма се засилват драстично анаболните процеси, ресцпективно и изграждането на чиста мускулна маса.



Днес чесънът се използва още и за предпазване от сърдечни заболявания, включително атеросклероза, висок холестерол, високо кръвно налягане, както и за подобряване на имунната система.
Също така и е силен антиоксидант. Според друго проучване възпира и появата на ракови клетки.


На пазара се предлагат множество продукти, които съдържат екстракт от чесън (алицин – това е активната му съставка). Дневната дозировка е около 4 грама разделена на 2 приема, като едната е препоръчително да е около един час преди тренировка. Това ще помогне да оптимизирате анаболните качества на чесъна, като същевременно минимизирате ароматния ефект от чистата му форма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар