понеделник, 7 май 2012 г.

Сокът от нар притежава не само приятен, богат вкус, но и цял набор от полезни и лечебни свойства, за които вероятно дори и не подозирате. Ето някои от тях:
1. В една чаша сок от нар се съдържа около 40% от необходимата за организма дневна доза витамин С, който помага за предотвратяване на сърдечно-съдовите заболявания.
2. 30 мл сок от нар съдържа три пъти повече антиоксиданти от 30 мл зелен чай или червено вино. Антиоксидантите, съдържащи се в него, могат да спрат развитието на атеросклерозата.
3. Сокът от нар съдържа калций, магнезий, фосфор, желязо, натрий, а по количеството на калий многократно превъзхожда други плодови сокове. Благодарение на този богат минерален състав, той стимулира кръвообращението, намаля холестерола и регулира водно-солевия обмен. Поради това, се използва в лечебното хранене на страдащите от хипертония и сърдечна недостатъчност.
4. Благодарение на наличието на фолацин, пектини и танини, сокът от нар е полезен при различни възпалителни заболявания на храносмилателната система.
5. Като биостимулатор, сокът от нар има тонизиращо и укрепващо действие. В Индия, например, се използва за подобряване на работоспособността. Добре е да пиете по 1/2 чаша три пъти дневно, 30-40 минути преди ядене.
6. Той има диуретично, противовъзпалително, антисептично и обезболяващо действие. Сокът от сладките сортове нар е доказано ефективно средство при възстановяването след инфекциозни заболявания и операции, бъбречни колики и стомашно-чревни разстройства.
7. Повишава устойчивостта на организма към радиация.

8. Той е ефективно средство за почистване на лицето и тялото. Използва се за избелване на кожата на лицето, за премахване на старчески петна, акне и лунички, както и просто като почистващо средство. Ако добавите сок от нар към сметана, ще получите отлично средство за подхранване на кожата. Освен това, той стимулира растежа на косата и укрепва ноктите.
9. Сокът от киселите сортове нар помага при диабет. Ако няма конкретни препоръки, то препоръчителната доза е по една чаша сок, подсладен с 1 с.л. мед, три пъти на ден. Важно е да знаете, обаче, че сокът от нар е противопоказен при пациенти с язва на стомаха и гастрит с повишена киселинност на стомашния сок.
10. Благодарение на съдържащите се в него антиоксиданти, които стимулират притока на кръв към половите органи, сокът от нар подобрява мъжката полова функция.
11. Той намалява риска от някои ракови заболявания: рак на кожата, на гърдата при жените и на простатата при мъжете.
12. Много добре утолява жаждата, тъй като съдържа лимонена киселина, която му придава приятен и освежаващ вкус.
13. Сокът от нар запазва всички полезни вещества, които се съдържат в пресните плодове, и се усвоява лесно от организма.
14. Може да се намери през цялата година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар