вторник, 9 август 2011 г.

Дихидротесотстерон срещу гинекомастия

gynecomastia dht dihydrotestosterone, anti estrogen

Със забавяне от около месец почвам да пиша материала за връзката на гинекомастията с един от андоргените в мъжкото тяло. Много съм несериозен и вече няма да ви обещавам кога ще е следващата ми статия, защото явно не мога да си спазвам обещанията. Но по-добре късно отколкото никога, нали? :)

Как се получава и къде действа Дихидротестостерона

И така, в една от предните статии ви обясних, че женските хормони са няколко и като общо ги наричат с името естрогени. При мъжете работата е същата, важните хормони са няколко и ги наричат андрогени. Може би като ви кажат мъжки хормони, веднага на ум ви идва тестостерона, познах ли? Тестостерона е много важен, той е главният андроген, който се скретира от тестисите, но в по-голямата част от тялото андоргенния сигнал се полуава в следствие от активирането на рецепторите от друг андроген - дихидротестостеронът. Той се получава от тестостерона след реакцията му с ензима 5-алфа-редуктаза. Така да се каже тестостеронът се явява като прекурсор на дихидротестостерона. Дихидротестостеронаът или казано на кратко ДХТ е активният андроген , който действа на мозъка (централна нервна система), кожата, гениталиите, напрактика навсякъде където има андрогенни рецептори, с изключение на мускулите, където той се деактивира от един ензим и основният андроген остава тестостерона.

Връзката на дихидротестостерона с гинекомастията

Едно от най-интересните свойства на дихидротестостерона, което рядко се споменава, и което е доста интересно за страдащите от гинекомастия, е силния му антиестрогенен ефект. Поне два са начините, по които ДХТ действа антиестрогенно в тялото ви.
  • директно се конкурира с естрогена за естрогенните рецептори
  • дихидротестостеронът и неговите метаболити намаляват ароматизацията на мъжки хормони в жеснки като инхибират действието на ензима ароматаза
На теория всяко едно количество естроген/прогестерон може да се блокира от достатъчно дихидротестостерон. Друго много важно качество на ДХТ е, че за разлика от тестостерона, той не може да ароматизира, т.е. дори и да е в повече той не може да се превърне в женски хормон. Всичко това прави ДХТ много добро оръжие в борбата с гинекомастията. Бодибилдърите отдавна знаят това и използват стероиди на основата на ДХТ за да избегнат естрогенните ефекти и гинекомастията.

dht gynecomastia, anti estrogen dihydrotestosteroneна този може би дори му е в повече дихидротестостерона


Дихидротестостеронът е хормона, който ви прави мъжкари и който ви пази от дейстовието на естрогените! Той е отговорен за окосмяването, агресивността, твърдостта и силата на мускулите, силното чувство за лична територя и собственост, голямото либидо, размера на пениса. При намалено количство на ДХТ естрогените започват да показват зъбите си - качвате лесно мазнини, мускулите ви са меки, ставате мкушави, сантиментални, лесно се отказвате от мнението си, появява се гинекомастия, намалява се либидото... все гадни работи според мен!

Кое пречи на ДХТ да прояви свойствата си

Хайде сега познайте коя супер разпространена храна пречи на дихидротестостерона да прояви всичките си важни свойства в тялто?! Това е СОЯТА. Двата главни фитоестрогена в соята са генистин и диадзеин. И двата се превръщат в биологично активни форми под действието на чревните бактерии. Така генистинът се превръща в генистеин, а диадзеинът - в екуол. Изследванията показват, че екуолът спира ефектите на дихидротестостерона.

Това е от мен за сега. Дано да съм ви полезен в борбата ви с гинекомастията с тази нова информация. Другият път ще пиша за някои от стероидите, които наподобяват дихидротестостерона и се използват масово от бодибилдърите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар